Thomas Ravelli – Smålands bästa fotbollsspelare?

Bröderna Ravelli

Thomas Ravelli föddes den trettonde augusti 1959 i den lilla småländska staden Vimmerby. Thomas fattade tycke för fotboll redan vid en ung ålder då han spelade tillsammans med sin tvilling Andreas Ravelli. Brödernas efternamn kommer från deras fader som växt upp i Österrike med italiensk bakgrund. Idag är Ravelli pensionerad från sitt arbete som målvakt på professionell nivå och lever tillsammans med sin fru Cathrine som han har tre barn tillsammans med; Christoffer, Josephine och Emelie.

Ravelli startade sin fotbollskarriär i laget Östers IF från Växjö, inte långt ifrån där han växt upp. Det var med detta lag Thomas Ravelli för första gången deltog i Allsvenskan då den spelades 1979. Redan 1980 vann han sitt första SM guld tätt följt av sitt andra året därpå. 1981 var även året den då 22-årige Thomas Ravelli placerade i det svenska landslaget där han skulle komma att spela över 140 matcher de kommande sexton åren. Detta var ett rekord på antal matcher spelade för det svenska landslaget, ett rekord han höll fram tills 2013 då Anders Svensson tog hans plats med 144 spelade matcher. Ravelli deltog för första och sista gången i Europamästerskapens slutspel 1992 då Sverige var tävlingens värdnation.

Ravelli hade bättre framgång på nationell nivå där han efter sin framgång i Östers IF fick bli målvakt åt IFK Göteborg. Under sin tid i Göteborgslaget tog Ravelli tillsammans med sina medspelare hem sex SM-guld, vilket resulterade i att han sammanlagt tjänat åtta sådana. 1998 gav Ravelli upp på IFK Göteborg och började spela i det amerikanska laget Tampa Bay Mutiny där han endast blev kvar i ett år. Detta blev Ravellis sista stopp på vägen som var hans fotbollskarriär då han år 1999, efter totalt 461 spelade matcher, gick i pension från sporten.

Idag är Thomas Ravelli fortfarande en känd karaktär för det svenska folket. Ravelli har exempelvis hållit föredrag och konferenser utöver de tillfälliga framträdanden han gör på TV som sin deltagande i Mästarnas Mästare år 2014. Ravelli var även domare i TV-programmet Stadskampen som gick ut på att representanter från olika städer skulle möta varandra i tävlingar som poolstafett och BMX-race. 1994 van Ravelli även titeln som Årets Göteborgare. Ravelli har även sitt eget Twitterkonto där han skriver om allt från fotboll till sitt privata liv.

Det går att påstå att Ravelli är Smålands främste fotbollsspelare. Han föddes i en liten stad utan allsvenskt lag och kom sedan att vinna åtta SM guld samt spela för landslaget och dessutom delta i EM. Utöver sina utmärkta prestationer som målvakt har Ravelli även gjort sig hörd på andra sätt genom att delta i TV-program och vara aktiv på sociala medier. Värt att nämna är att Ravelli var en del av FIFA-spelets “klassiska elva” mellan åren 2006 och 2015 vilket är en lag med klassiska spelare som inte längre spelar i ett riktigt lag. Thomas Ravelli vann år 1981 Guldbollen, ett pris för Sveriges främsta fotbollsspelare utsätt av Aftonbladet och Svenska Fotbollsförbundet. Detta pris är en av de mest prestigefyllda titlarna en fotbollsspelare i Sverige kan vinna.