Österkorsberga IF – En del av Smålands Fotbollsförbund

Österkorsberga IF, eller ÖIF, är en idrottsförening i Småland. Föreningens är ursprungligen en fotbollsförening som på senare år har utvecklats till en idrottsförening som även inkluderar andra sporter. Österkorsberga IF ordnar bland annat den populära ÖIF dagen där medlemmar får komma och delta i roliga utmaningar som dragkamp och tipsrunda. Dagen, som inkluderar fika, ska bidra till gemenskap inom klubben. Österkorsberga IF har lag för folk av alla kön och åldrar. Deras knattelag erbjuder en chans för de allra minsta att prova på sport. Föreningen erbjuder även ett 1850 meter långt ljusspår som är öppet mellan 6 på morgonen till 22 vilket ger folk en chans att idrotta före eller efter arbete och skola.

Österkorsberga IF är en relativt gammal förening då den grundades 15 januari 1932. Föreningen var ursprungligen en fotbollsförening men redan på sena 30-talet började intresset för andra sporter att väckas. Den absolut första anläggningen för föreningens medlemmar var den nu kallade “Gamla Fotbollsplanen” som invigdes 1933. Efter detta hindrades utvecklingen av klubben några år till råga på 30-talets börskrasch och det följande andra världskriget. Det var inte förrän 1952 som nästa plan öppnades för allmänheten, Salomonslyckan. Idag har klubben utvecklats ytterligare då ett klubbhus, en grusplan och ett joggingspår har byggts. 1991 rustade klubben upp gräsplanen.

Fotboll är Österkorsbergas specialitet då det var anledningen till att klubben skapades i första taget. Österkorsberga IFs första fotbollsmatch tog plats redan 1933. Föreningen har ett A-lag, ett professionellt lag för vuxna det vill säga, för män. Det finns ungdomslag för alla som vill delta. För småbarn arrangerar klubben ett knattelag där yngre barn får prova på fotboll, även om dessa matcher spelas med olika regler än ungdomarna och de vuxnas matcher. A-laget deltar i ligan Division 6 Vetlanda. Laget deltar även i andra tävlingar som Hyundai Cup Herr där de möter lag såsom Näshults IF och Hultsfreds FK.

Österkorsberga är inte längre endast en fotbollsförening. Idag erbjuder klubben även träning inom skidåkning, löpning, simning och gymnastik. Det 2,5 kilometer långa joggingspåret som invigdes 1978 har öppnat många möjligheter för idrottare i området. Ett joggingspår är inte bara bra för löpare utan för andra idrottare som vill arbeta på sin kondition och uthållighet som exempelvis fotbollsspelare eller gymnaster. Österkorsberga IF har utvecklats och moderniserats i takt med det övriga samhället och har idag utöver de moderna idrottsanläggningarna en egen hemsida som går att finna genom att klicka här.

Sammanfattningsvis  är Österkorsbergas idrottförening ÖIF en närapå sekelgammal idrottsförening. Klubben grundades under den först halvan av 1930-talet och hade det svårt att utvecklas i början på grund av ekonomisk instabilitet orsakad av börskrasch och krig. Idag är föreningen moderniserad och anordnar flera idrottslag samt roliga dagar som ÖIF dagen. Från att knappt 90 år sedan endast bestå av en gräsplan har föreningen idag ett flertal planer, ett eljusspår och en digital hemsida där allmänheten kan läsa på om detta lag. För boende i närheten som är intresserade att bli medlem i ÖIF finns det mer information att finna på deras hemsida som är länkad ovan.