Fotboll – Integration och samhällsbyggande från ung ålder

Fotboll är en mycket känd sport som spelas runt om i världen. Det finns inte en kontinent utan ett fotbollslag och nästan alla länder spelar fotboll i en form eller en annan. Fotboll är en universell sport som spelas av folk i alla åldrar, av alla kön och av folk från alla samhällsklasser och kulturer. Utöver underhållning och bättre kondition medför sporten något ännu viktigare, gemenskap. Redan i en tidig ålder utsätts barn för denna sport vilket kan vara mycket lärorikt på flera olika sätt.

Fotboll är inget nytt påhitt. Den fotboll som vi känner och älskar idag började spelas redan under mitten av 1800-talet och liknande bollsporter har funnits i tusentals år. Till exempel så finns det bevis på att kineser spelade en sport inte helt olik fotboll så tidigt som år 400 före kristus. Den sport vi idag klassificerar som riktig fotboll härstammar från brittiska skolpojkar i början av 1800-talet. Den brittiska ligan, idag kallad Premier League, grundades år 1888 och några år senare, i maj 1904, bildades det internationella fotbollsförbundet FIFA.

Idag är fotboll en av världens mest spelade och älskade sporter. År 2014 hade det TV-sända världsmästerskapen i fotboll, enligt FIFA, sammanlagt över tre miljarder tittare varav en miljon kollade på finalen. Det var alltså en match som en sjundedel av världens befolkning uppskattas ha tittat på. På en mer lokal skala så har Sverige sammanlagt cirka 3000 fotbollsklubbar. Dessa siffror är bara lite av all bevis som existerar på hur fotboll är en sport som för folk samman, vare sig det är genom att spela i samma lag eller vara del av samma hejaklack. Sporten har bara blivit mer och mer populär på senare tid då det blir lättare att se på matcher på TV och fler och fler lag bildas för allmänheten.

Fotboll är bevisligen en sport som för folk samman och sprider glädje. Detta är en av anledningarna till att det är en perfekt sport för yngre barn. Utöver att redan i en tidig ålder börja bygga upp en hälsosam livsstil så lär dem sig socialisera och samarbeta med sina kamrater. Den kompetens barnen erhåller vid en så ung ålder kommer att komma till användning genom hela livet som exempelvis grupparbeten senare i deras skolgång eller när de söker jobb vilket vanligtvis kräver samarbetsförmågor. I allmänhet så är fotboll en mycket lärorik sport som blandar träning och kunskap med nöje. Att spela i eller heja på ett fotbollslag är en lärorik upplevelse för barn såväl som vuxna.

Att fotboll är en lärorik upplevelse för barn är det få som inte håller med om. Däremot skiljer sig åsikter om hur fotboll ska utföras i ung ålder. Till exempel; är det bra att ha könsfördelade lag när det kommer till åttaåriga barn? I äldre åldrar är laget uppdelade på detta sätt vilket vissa ser som kontroversiellt men förståeligt, men att redan innan barn hunnit fyllt tio skapa en könsfördelningsmentalitet är en annan sak. Ska matcherna spelas med poäng eller inte? Vissa argumenterar att poängsystemet håller barnen intresserade medan andra anser att det skapar ett giftigt tankesätt.