Framsteget – Ett lyckat samarbete för en bättre framtid

Försäkringsbolaget Skandia kom för ett tag sen ut med siffrorna att 10-15 procent av de 400 barn som börjar skolan i staden Sandviken varje år kommer att hamna i utanförskap senare i livet. Detta kan bero på många olika saker, som exempelvis att de utsatta barnen flytt från ett farligt hem och inte hittat sin plats i sitt nya samhälle. För att förebygga utanförskap i framtiden bestämde sig Sandvikens Idrottsförbund för att starta Framsteget, ett projekt för att bygga kontakter och hjälpa folk som hamnat i utanförskap hitta hem. Programmet är öppet för alla ungdomar och barn och är helt kostnadsfritt så att ingens deltagande kan bli stoppad på grund av ekonomiska problem.

Att förebygga utanförskap i en tidig ålder är mycket viktigt. Ett barn som aldrig hittar sin plats i samhället kan råka illa ut och utsättas för alkoholism, fattigdom, mental ohälsa och mer. På en större skala innebär dessa siffror även en enorm kostnad för samhället. Arbetslöshet i sig påverkar statsekonomin mycket negativt och utöver bristen på arbetskraft så kostar det samhället att förse dessa människor med bidrag och i vissa fall vård på grund av skador relaterade till mental hälsa. Det är alltså mycket viktigt både ur en human aspekt såväl som en ekonomisk att hjälpa barn som hamnat i utanförskap tillbaka in i samhället.

Framsteget använder sig av idrott för att hjälpa dessa barn som är i riskzonen för ett svårt vuxenliv. Eftersom att det är en fotbollsklubb som står bakom projektet erbjuds det självklart fotbollslag att delta i. Till exempel så finns laget Bolltrollarna för folk med funktionshinder och SIF international för nyanlända. För barn i åldrarna mellan åtta och tretton anordnas just nu sommarlovsfotboll som, precis som namnet föreslår, erbjuder fotbollsträning under sommarlovet. Framsteget anordnar även nattfotboll under helgerna för den som är intresserad.

Det finns även andra aktiviteter att delta i för den som inte är intresserad av fotboll. Till exempel så anordnas Sportfritids, en aktivitet efter skolan dit barn kan gå istället för att sitta hemma med sina ögon på skärmar. Där går det att delta i sporter som badminton, innebandy, pingis och mer. Barn blir även erbjudna läxhjälp och ett nyttigt mellanmål. För den som inte känner för att idrotta finns det sällskapspel att ta del i. Boll och lek är anordnat för barn som går på fritids och vill ha en extra chans att interagera med sina klasskompisar med hjälp av sporter och lekar. Detta program har funnits för barn i fritidsålder sedan 2003.

Det alla Framstegets aktiviteter har gemensamt är att de främjar interaktion mellan barn av alla bakgrunder och förutsättningar. De aktiviteter som erbjuds ger barnen en chans att lära sig samarbeta och socialisera samtidigt som de har kul och arbetar på sin hälsa. Ungefär 1000 barn och ungdomar tar del i framstegets aktiviteter på ett sätt eller en annan varje vecka. För den som är intresserad av att delta eller har några funderingar så är Sandvikens IFs kansli i centrala Sandviken öppet varje dag under arbetsveckan.